Автор: Стефан Меличар, profil.atТайните договори за доставки с Русия бяха основна тема

...
Автор: Стефан Меличар, profil.atТайните договори за доставки с Русия бяха основна тема
Коментари Харесай

OMV е купила през 2022 г. газ за 6,8 млрд. евро от Газпром

Автор: Стефан Меличар, profil.at

Тайните контракти за доставки с Русия бяха съществена тематика на годишното общо заседание на отчасти държавната компания за петрол и газ миналата сряда. На него присъстваше и някогашният ръководител на управителния съвет Райнер Зееле.

В сряда управлението на OMV направи два опита да отговори ясно на този сложен въпрос: Какъв е бил общият размер на природния газ, закупен по спорните контракти за доставка от руския " Газпром " през 2022 година - годината, в която Владимир Путин вкара войските си в Украйна, а Централна Европа в действителност искаше да стане по-независима от газа на войнолюбеца? Берислав Гасо, новият член на борда на шефовете на OMV за подразделението " Енергия ", в началото се опита да го прикрие: съгласно него доставките за Германия и Австрия възлизат на " няколко милиарда евро " - " повече от половината " от тях за Австрия.

Това беше отговор, който OMV от време на време обича да дава на публицистите: допустимо най-неясен. Между другото, на годишното общо заседание 76 души работеха на назад във времето, с цел да изработят подобаващи отговори на повече от 200 въпроса на акционерите към членовете на борда в действително време, които мениджърите на подиума трябваше единствено да прочетат от екраните. Това може да е разбираемо от правна позиция. Свободната полемика беше единствено спорадична. Но акционерите от време на време имат по-широки права на информация по време на общите събрания и представителите на вложителите не разрешиха на висшето управление на OMV да се измъкне. Те ревизираха - и в последна сметка Гасо трябваше да уточни едно число: 6,8 милиарда евро.

Това е голямата цена на природния газ, който OMV е закупила от " Газпром " през предходната година. По данни на управителния съвет на OMV цели 76% от него са отишли в Австрия. Това е газ за към 5,2 милиарда евро. Така че до същинската самостоятелност има още доста време. Въпреки това може да последва внезапно преустановяване на вноса на газ от Русия: някогашният основен изпълнителен шеф на OMV Герхард Ройс уточни в сряда в предаването " ZiB2 " на ORF, че договорът за пренос на съветски газ през Украйна не може да бъде продължен от държавното управление в Киев. Този контракт изтича в края на 2024 година Понастоящем газопроводът през Украйна е единственият метод природният газ от Русия да доближи до Австрия - неотдавна " Профил " заяви в детайли за този проблем.

Договорите за доставка като конфиденциален въпрос

Обратно към годишното общо заседание: противоречивите контракти за доставка на OMV с съветската газова група бяха честа тематика на събранието на акционерите, което продължи повече от 11 часа. През 2018 година някогашният основен изпълнителен шеф на OMV Райнер Зееле беше удължил прибързано тези контракти до 2040 г. Първоначално те трябваше да работят до 2028 година, а в този момент са обвързани с далечно бъдеще. Точното наличие се счита за загадка. OMV даже не разрешава на държавния холдинг ÖBAG, посредством който Република Австрия държи 31,5 % от акциите на нефтогазовия тръст, да види контракта. Въпреки това, както изясни основният изпълнителен шеф Гасо на общото заседание, договорът не планува никаква опция за нормално преустановяване.

Удължаването на договорите с Газпром е една от няколкото критики срещу основния изпълнителен шеф Зееле - пръв другар на Русия - който напусна борда прибързано през 2021 година

 

Инфо: profil.at

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР